Marieke Dilles (Antwerpen, 1986) is een Belgische actrice die voor theater, film en televisie werkt.

Marieke behaalde in 2009 een Master in het Drama, optie Woordkunst aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen.

Haar eerste rol was die van Helena De Keyser in de televisieserie De Smaak van de Keyser op Eén. (regie: Jan Matthys en Frank Van Passel). Voor die rol kreeg ze in 2009 op het Festival International des Programmes Audiovisuels in Biarritz de Fipa d’Or als beste actrice. Datzelfde jaar was ze ook genomineerd voor een Golden Nymph as outstanding actress op het Monte Carlo Television Festival.

Daarna volgde haar eerste filmrol in Dossier K (regie: Jan Verheyen – 2009).
Marieke speelde ook gastrollen in onder andere Dubbelleven, Het Goddelijke Monster , Code 37,… Ze speelde ook mee in kortfilms als A film by Thomas De Brabanter (2011) en Sonnet 81 (regie Maaike Neuville – 2013).
In 2011 vertolkte Marieke de hoofdrol in de tv-serie De Vijfhoek op Eén.

In het Vlaamse theater deed Marieke stage in Quills van De Roovers. In Nederland acteerde ze in De Storm van Theaterproductiehuis Zeelandia en in Analemma van Het Zuidelijk Toneel.

Voor HETPALEIS herwerkte Marieke samen met regisseur Femke Heijens het boek This is all van Aidan Chambers tot een jeugdvoorstelling. Die voorstelling, Dit is alles, waarin Marieke ook meespeelde, werd geselecteerd voor Het Theaterfestival 2012 en kende een tweede speelreeks het jaar daarna.

Van 2012 tot 2015 had Marieke als Eva Meyer een vaste rol in de serie Vermist op VIER.
Ze speelde ook een rol in Amateurs, een televisieserie van Frank Van Passel voor VTM.
In 2015 stonden onder andere de voorstelling Quicksand Valley van Mr&Mrs Fox en de opnames voor enkele (kort)films op het programma.

Van 2015 tot 2017 verzorgde Marieke de communicatie voor Dagen Zonder Vlees, een succesvolle en breed gedragen klimaatcampagne in Vlaanderen.

In de periode 2015- 2017 speelde Marieke mee in de voorstellingen Quicksand Valley van Mr&Mrs Fox en De Nachtwandelaars van Hans Op de Beeck voor HETPALEIS.  Ze deed ook mee in enkele kortfilms, o.a. Gerontophobia  van Boris Sverlow en ze had een gastrol in It's showtime voor Eén. Daarnaast doorliep ze het scenario-atelier van het VAF voor een eigen project. 

Marieke Dilles (Antwerp, 1986) is a Belgian actress working for theatre, film and television productions.

Marieke obtained a Master’s degree in Drama at the Herman Teirlinck Institute in 2009.

She made her debut with a lead role in the television series De Smaak van de Keyser (directed by Jan Matthys and Frank Van Passel – 2007).
For this she was nominated at the Monte Carlo Television Festival for the Golden Nymph Award for outstanding actress. The same year she won the FIPA d’Or for Best Actress at The Biarritz International Festival of Audiovisual Programming.

In 2009, she made her film debut in Dossier K (directed by Jan Verheyen).

Marieke appeared as a guest actress in several TV series, such as Het Goddelijke Monster, Dubbelleven, and Code 37. She also played in short films as A film by Thomas De Brabanter (2011) and Sonnet 81 (directed by Maaike Neuville – 2013)

In 2011, she played the lead character in the VRT TV series De Vijfhoek.

On stage Marieke performed in Quills (De Roovers – 2008), De Storm (Theaterproductiehuis Zeelandia – 2009) and Analemma (Het Zuidelijk Toneel – 2008).
Her most acclaimed theatrical work to date is Dit is alles. For this HETPALEIS production (2011) she wrote and created the script together with director Femke Heijens based on Aidan Chambers’ novel This is all. The performance was selected for Het Theaterfestival 2012 and got a rerun in 2013. 

In 2014 Marieke had a role in VTM’s Amateurs, a TV series directed by Frank Van Passel. From 2012-2015 she played a lead role in the internationally distributed TV series Vermist (VIER).

Between 2015-2017 Marieke performed in Mr & Mrs Fox’s Quicksand Valley and De Nachtwandelaars by Hans Op  de Beeck (HETPALEIS). She has been in a number of short films e.g. Gerontophobia by Boris Sverlow and had a guest role in It’s showtime (Eén).